22:45
Діловий стиль одягу

Діловий стиль одягу

За останні роки поняття «діловий стиль», «діловий одяг» привернули до себе підвищений інтерес і увагу. Практично всі компанії мають офіційний дрес-код або звід негласних правил, як необхідно виглядати на робочому місці. Вже сама назва стилю говорить про те, що він призначений виключно для роботи у сфері бізнесу. У цьому світі професіонали дивляться не тільки на прибутковість справи, але й на зовнішній вигляд партнерів. Як доречна тут всім відома приказка «Зустрічають по одягу, …». Саме з цієї причини одяг у діловому стилі повинен поєднувати в собі стриманість і строгість, ретельний підбір тканини, її фактури і кольору. Такий стиль вкрай неохоче піддається новомодним змін і залишається таким же консервативним, як і багато десятків років тому.

Як все починалося

Діловий стиль жіночого одягу, а якщо говорити точно, то його зачатки, виник в 19 столітті. Це було своєрідним викликом чоловікам у прагненні жінок домогтися рівноправності. Вони почали з того, що заявили свої права на можливість участі у виробництві. Діловий одягом наряди того часу навряд чи можна назвати. Хоча вже проводилися спроби поєднувати класичні костюми в зручні робочі комплекти, що дозволяють активно рухатися. Однак вони зізнавалися невідповідними і зневажають моральні норми суспільства.

Розвитку жіночої ділової моди послужили наслідки Першої світової війни. Різке скорочення чисельності чоловіків призвело до катастрофічної нестачі кадрів для сфери бізнесу та виробництва. Їх місця зайняли слабкі жінки, а щоб виглядати як на роботі, а не як під час світської бесіди, необхідна була відповідна форма одягу. Перш за все, в одязі цінувався комфорт і зручність. Віталася його міцність, можливість тривалий час залишатися свіжою на вигляд і, звичайно ж, функціональність елементів декору.

У наступні роки діловий стиль просувався завдяки все наростаючим рухам феміністок, розвитку ідей емансипації. І з тих пір жінка, одягаючи в строгий костюм, і з портфелем в руках вже не була пародією на синю панчоху, а закономірною реальністю. Теми розмов між чоловіками і жінками стали носити не ввічливо-розважальний характер світської бесіди, а були націлені на обговорення подій у сфері політики, бізнесу та виробництва.

Сучасний жіночий діловий стиль

05-12-14-foto-cikavosti600x419-1

У сучасному світі діловий стиль жінки повинен демонструвати, насамперед, її професійні якості, компетентність і строгість. Костюм повинен бути зручним і дозволяти активно рухатися, але в той же час не демонструвати надміру. Строгий одяг ідентифікує жінку з фахівцем у своїй галузі діяльності, зайнятої насамперед роботою, а не думками про те, як би ефектніше виглядати в очах оточуючих. Насилу віриться, що хтось захоче мати фінансові справи з жінкою одягненою в декольтоване коротке плаття.

Виділяють кілька видів сучасного ділового стилю (в рівній мірі відносяться як до чоловіків, так і до жінок):

  1. Строгий (обов’язковий костюм). Це класика у своєму роді. Доцільний на різних співбесідах, при проведенні переговорів. Для такого різновиду стилю необхідний костюм в чорному або темно-сірому кольорі, біла блузка або сорочка, а також туфлі-човники на невисокому каблуці чорного кольору.
  2. Повсякденний (допускається присутність різноманітних кольорів, але в стриманій гамі, фасонів, а також аксесуарів).
  3. Умовно-діловий (допустимо надіти строгі прямі джинси разом з кардіганом або жакетом). Такий стиль ще називають стилем п’ятниці, коли люди вже налаштовуються на вихідні і перебувають в кілька розслабленому стані.

Розрізняють також і варіанти суто жіночого ділового стилю:

  • стиль жінки-політика;
  • стиль леді-бос;
  • стиль бізнес-леді;
  • стиль секретарки.

Вимоги до ділового стилю жінки

Головні якості одягу в діловому стилі — стримані відтінки, чіткі лінії і лаконічність. Ні в якому разі не можна допускати в жіночому костюмі асиметричного або складного крою, наявності прозорих тканин, мережива. Обтягуючому одягу також не місце у вашому гардеробі. Декольте і глибокі розрізи — це доля для вечірніх виходів. Не забувайте, що ділова жінка не може з’явитися на людях без колготок або панчіх на ногах. Навіть у спекотний літній день цим правилом не можна нехтувати. Бажано, щоб туфлі і сумка були з матеріалу однакової фактури. Діловий стиль для жінок припускає денний макіяж в нейтральній гамі, короткий манікюр з лаком для нігтів природного або прозорого кольору. Парфуми повинні бути легкими і ненав’язливими.

Силует повинен бути вільний, напівприталений, але ніяк не облягаючий. Тканини вибирайте хорошої якості, приємні на дотик і зовнішній вигляд. Найкраще будуть виглядати натуральні тканини, такі як шерсть, шовк, льон. Підійдуть і тканини зі змішаних волокон. Вони виглядають як натуральні, але більш зносостійкі і менш схильні до забруднення.

Брюки можуть входити в жіночий діловий костюм. Вони повинні бути прямого крою. Небажані облягаючі, із заниженою лінією талії, завужені до низу або розкльошені моделі.

Жакети бажано вибирати такі, щоб вони підкреслювали лінію талії. Занадто короткі жакети одягати недоречно. Занадто багато обробки на жакеті бути не повинно. Хоча на них буде чудово виглядати непомітна вишивка нитками в тон основного кольору або ж декоративна стрічка, виконана грубими нитками у вигляді окремих стібків.

Блузки та сорочки носіть, заправляючи в спідницю або брюки. Навипуск — це для відпочинку. Довжина рукава — до зап’ястя або ж три чверті. Короткі рукави або зовсім їх відсутність краще ховати, одягнувши зверху легкий жакет.

Сукні мають місце бути в діловому гардеробі жінки. Найбільш придатними тут будуть сукні-футляри. Знову ж занадто короткий рукав необхідно приховати під жакетом.

Спідниці класичної довжини до середини коліна прямого силуету — ось найбільш прийнятний варіант для ділового костюма. Не перший рік користуються успіхом спідниці-олівці. В принципі дозволяється будь-який фасон. Головне, щоб не було всяких там воланів, рюшів і оборочок. Довжина знову ж або до середини коліна або на долоню вище. Ніяких міні або максі.

Взуття краще вибирати шкіряне, матове, без зайвих прикрас і декоративних елементів. Лаковане взуття не припустиме в денний час доби. Неприпустимо також надягати туфлі з відкритими пальцями або п’ятою, а висота каблука не повинна перевищувати 7 см.

З аксесуарів в діловому стилі необхідні сумки. Це може бути класична дамська сумка, однотонна і досить містка. Доречно буде використовувати портфель або кейс. З ювелірними прикрасами треба бути дуже обережною. Безсумнівно це може бути обручка. Дозволяється ланцюжок з невеликим скромним кулоном. Сережки від талант будуть до речі в тому випадку, якщо це гвоздики або інша прилегла до вуха форма. Ніяких циганських кілець, вісюлек або масивних кліпс. Дозволяються також прикраси з перлами.

05-12-14-foto-cikavosti600x375-2

Прийнятний колір і фасон одягу

Ці елементи, які найбільше виділяють ваш вигляд. Правильно підібрані, вони будуть прямо таки хором виспівувати про вашу діловитість, дисциплінованість та ефективність. Чи можна дозволити собі вийти за рамки строгого ділового стилю і дозволити собі трохи вольності? На це питання існує одна відповідь у вигляді негласного правила — чим вище місце ви займаєте на сходах кар’єри, тим більше свободи вибору ви отримуєте при створенні свого костюма. Але в будь-якому випадку різні елементи, які мало співвідносяться зі строгим діловим стилем, повинні бути присутніми у вашому вбранні дуже помірно.

Давно минули ті часи, коли традиційно діловими квітами одягу вважався чорний або темно-сірий. Сучасний стиль орієнтується швидше на природні нейтральні кольори, хоча можливі й варіанти. Отже, для жіночого ділового костюма добре підійдуть такі кольори: білий, чорний, синій, сірий, коричневий, пастельні відтінки, оливковий, ніжний трав’яний, пісочний, колір води, каменю. Цілком допускаються і вишневий, бордовий і навіть червоний, але в дуже помірних кількостях.

Приглушені нейтральні відтінки тиснуть на вас і ви відчуваєте себе дискомфортно в такому одязі? Придбайте собі діловий костюм насиченого кольору (але не яскравого, кричущого) або ж освіжите сірий костюм більш яскравим відтінком блузки. У цьому випадку уважно стежте, щоб фасон був строгим і класичним.

І навпаки, якщо вам приїлася лаконічність крою, і ви жадайте деякої розмаїтості, буде краще вибирати одяг стриманих відтінків.

Добре, якщо в прагненні урізноманітнити ваш костюм, ви будете керуватися принципом одиничної вираженості. Це може бути колір одягу, або тільки фасон, або ж ви будете оживляти костюм тільки аксесуарами. Вірний спосіб додати життя діловому костюму і одночасно проявити свою індивідуальність — це використовувати хороше взуття, стильні дорогі сумки або незвичайні фасони блузок.

Переглядів: 576 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: