17:38
Для чого потрібне спортивне харчування?

Чи потрібне спортивне харчування?

В останні роки до спортивного харчування проявляють активний інтерес не тільки професійні спортсмени, а й аматори. Новачки часто, тільки починаючи тренуватися, замислюються про використання добавок. Багато хто навіть толком не знають, для чого потрібне спортивне харчування, чи корисне воно. Щоб розвіяти всі чутки і поставити всі крапки над i, ми розповімо докладніше про ці добавки для спортсменів.

Навіщо потрібно спортивне харчування?

При активних тренуваннях і надмірних навантаженнях організм спортсмена виснажується, що веде до дисфункції імунної системи, ослабленню здоров’я. Щоб уникнути цих проблем, людина повинна правильно харчуватися і постачати організм енергією. Спортивне харчування покликане допомогти йому в цьому. Що ж це таке і чи допомагає воно?

Спортивне харчування — це біологічно активні добавки для людей, які ведуть активний спосіб життя і займаються спортом. Виготовлені вони з натуральних компонентів і володіють високою енергетичною цінністю.

Їх приймають для того, щоб:

  • Підвищити витривалість.
  • Прискорити процес відновлення після тренувань.
  • Скинути зайву вагу (при необхідності).
  • Збільшити м’язову масу.
  • Нормалізувати обмін речовин.
  • Зміцнити здоров’я.

Важливо знати!

Добавки — це не лікарські засоби, вони не викликають звикання.
Добавки — лише доповнення до основного раціону людини, які насичують організм додатковими корисними речовинами. Вони не можуть повністю замінити звичайні продукти харчування.

Спортивне харчування: за і проти

За і проти спортивного харчування з моменту його появи було висловлено чимало думок. У ході наукових досліджень було встановлено, що вживання добавок не шкодить здоров’ю людини. Однак ми не будемо Вам нав’язувати свою думку, адже вирішувати, чи потрібно вживати спортивне харчування, тільки Вам. А якщо ви чітко знаєте, що вам потрібно, тоді завітайте в интернет магазин спортивного питания для придбання справді якісного продукту.

Ми наведемо лише список найбільш поширених міфів про добавки для спортсменів і прокоментуємо їх.

Міф № 1. Біологічні добавки слід вживати тільки професійним бодібілдерам

Так, спочатку їх використовували тільки атлети, які займалися силовими видами спорту. Тепер індустрія спорту активно розвивається і виробництво харчових добавок — теж. Багато спортсменів-аматорів, які ходять в спортзал «для себе» вживають БАДи, щоб домогтися кращих результатів. Відзначимо, що не тільки спортсменам рекомендується приймати добавки. Людям, які займаються важкою фізичною працею, наприклад, шахтарям, металургам, також потрібно споживати велику кількість калорій. З їжею їх отримувати вдається далеко не завжди. До того ж не всі продукти харчування містять необхідну кількість вітамінів і амінокислот. А отримати їх за допомогою добавок — дуже просто і, головне, не шкідливо.

Тому тим, хто ще сумнівається, чи можна вживати спортивне харчування, радимо — так, можна, а в певних випадках навіть потрібно!

Міф № 2. «Чи можна приймати спортивне харчування, якщо воно складається з хімії, як це відіб’ється на здоров’ї?» — Саме так міркують багато новачків у світі спорту.

Це, мабуть, найпоширеніший міф. Біологічні добавки — НЕ фармакологічні препарати, вони не містять жодних лікарських засобів і точно не є хімією. Їх плутають зі стероїдами — штучними гормонами, які професійні спортсмени вживають строго під контролем лікарів. Звичайним людям вони не потрібні!

Міф № 3. Хороших результатів можна досягти і без вживання добавок

Це, мабуть, не міф, а просто занадто необачне твердження. Якщо Ви регулярно відвідуєте тренування, правильно харчуєтеся, маєте нормальну вагу і не прагните «накачати» м’язи, а просто хочете підтримувати фізичну форму — то, швидше за все, Вам дійсно не потрібно приймати додаткові препарати. Якщо Ви мрієте наростити м’язову масу і позбутися від підшкірного жиру, підвищити витривалість і наситити свій організм поживними речовинами, радимо Вам задуматися про включення елементів спортивного харчування в свій раціон.

Чи можна вживати біодобавки?
Ми з’ясували, що спортивне харчування не шкідливо і навіть корисне для людини, але чи є протипоказання? Так, є. Дуже рідко, але зустрічається індивідуальна непереносимість будь-яких компонентів, що використовуються при виробництві добавок.

Наприклад:

  • Протеїни можуть викликати алергічну реакцію і розлад травлення. У такому випадку потрібно знизити кількість споживаних білків.
  • Гейнери можуть призвести до збільшення не тільки м’язової маси, а й жирового прошарку. Їх краще не вживати, якщо Ви схильні до повноти або маєте такі захворювання, як цукровий діабет і гіпертонія.
  • Креатини не рекомендується вживати при наявності ниркової недостатності.
  • Різні амінокислоти також слід приймати з обережністю людям, що страждають хворобами нирок і печінки.

Висновки:

  • Перш ніж зайнятися бодібілдінгом і фітнесом з великими навантаженнями на організм, проконсультуйтеся з лікарем.
  • Виявіть, чи немає у Вас алергії на будь-які речовини.
  • Харчуйтеся правильно і регулярно.
  • Використовуйте добавки в обмеженій кількості!
Переглядів: 702 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: