02:15
Як виглядають здорові відносини з соцмережами

Facebook – потужний інструмент, який об’єднує людей та ідеї. Серед його “​​громадян” – більше 10 % жителів Землі. Проте останнім часом захоплення від сервісу тане. У минулому ексклюзивний клуб став для багатьох частиною життя, від якої нікуди дітися. Але це не повинно бути так, пише журналістка The Huffington Post Сара Боболц і приводить десять правил гармонійного використання Facebook.

 

Не зловживайте онлайн- “стеженням”

“Інтернет і персональні пристрої дають нам всі необхідні інструменти для пошуку особистої інформації один про одного, а бажання робити це цілком природне”. ” У кожному з нас сидить маленький “слідопит”, – вважає медіапсихолог Роберт Сіммермон. Однак проведене в Німеччині дослідження показало, що користувачі, які віддають перевагу в мережі не спілкуватися, а розглядати чужі сторіночки, згодом особливо схильні до емоційних переживань.

Поменше FOMO, побільше JOMO

FOMO – популярна абревіатура, що позначає “страх пропустити щось важливе” (fear of missing out). Саме цим страхом багато користувачів пояснюють неможливість відмовитися від перевірки френд-стрічки. “Тим, хто відчуває себе засмиканими і паскудно від того почуваються, що довго не заходили в Facebook, непогано зробити глибокий вдих і згадати, що іноді буває корисно щось пропустити. Ось вам інша абревіатура – JOMO, “радість пропустити щось важливе” (joy of missing out)”.

Не використовуйте Facebook як єдиний засіб спілкування

“Як відзначають колишні користувачі Facebook, зателефонувати, відправити СМС або написати електронного листа так само просто, при цьому останній спосіб зв’язку вважається куди менш шкідливим для трудової діяльності, ніж перегляд стрічки новин”.

Не намагайтеся встежити за всіма “друзями”

Антрополог і фізіолог Робін Данбар, прийшов до висновку, що здатність людського мозку обробляти міжособистісні зв’язки, які формуються соцмережами, кінцева. Число цих зв’язків напрочуд невелике – всього 148. “За оцінкою Данбара, ми не пристосовані встигати за сотнями і тисячами “друзів” – тільки за тими, з ким ми найчастіше спілкуємося”, – відзначає автор.

Контролюйте себе, якщо занадто довго зависаєте в Facebook

Якщо вас турбує, що ви щодня проводите занадто багато часу на “стінах” друзів, то, може бути, час виділити якусь розумну кількість часу для Facebook і кожен день намагатися його дотримуватися? На допомогу користувачам Google Chrome було створено зручне розширення – Time Tracker, яке змусить вас відчути себе “гальмівним дебілом”. “Але до цього ще треба дорости”, – іронізує журналістка.

Не забувайте, що Facebook дозволяє вести здорові суперечки

Проведене в 2009 році дослідження показало, що Facebook – ефективний майданчик для дебатів: 75 % спорів були визнані “вільними від образ”.

Використовуйте доступні настройки

“Налаштування приватності в Facebook можуть збити з пантелику”, – визнає Боболц. Конфіденційність та почуття незахищеності фігурують серед головних претензій користувачів до соцмережі. На щастя, існує безліч корисних додатків, які дозволяють оптимізувати налаштування. Наприклад, програма AVG Privacyfix повідомляє користувачеві про недостатню приватність і відсилає до сторінок, на яких це можна виправити. Останнім часом подібні повідомлення почав розсилати і сам Facebook.

Пам’ятайте, що Facebook – не відображення реального життя

“Те, що Facebook не є точним відображенням життя ваших “друзів”, не повинно бути ні для кого сюрпризом. Кожна опублікована запис мільйонів і мільйонів користувачів – від хитромудрих статей до вдалих фотографій – результат вибору, зробленого з метою виставити себе в найвигіднішому світлі”.

“Якби марсіани прилетіли і зайшли в Facebook, вони вирішили б, що ми найщасливіші істоти у Всесвіті”, – стверджує Сіммермон.

Виходьте з мережі при першій появі негативних думок

Проведене у Німеччині дослідження емоційної реакції на використання Facebook показало, що навіть ті користувачі, які активно спілкуються в мережі відчувають заздрість до інших і невдоволення собою. “Скорочення перебування на Facebook, навпаки, підсилює почуття самозадоволення – відразу декілька досліджень дали схожі результати”.

Facebook не повинен відволікати вас від більш важливих справ

Дослідження на базі 263 середніх та вищих навчальних закладів показало, що технології – настільки відволікаючий фактор, що учасники дослідження в середньому приділяли роботі менше шести хвилин, після чого заходили в соцмережі або починали писати СМС. Окреме дослідження виявило зв’язок між використанням Facebook і зниженням оцінок у студентів вузів.

На щастя, розробники вже створили додатки, які обіцяють врятувати нас від самих себе. Наприклад, програма SelfContorl для Mac дозволяє заблокувати певні сайти на цілий день. При цьому вона знає всі ваші хитрощі – видалення програми не допоможе зняти блокування до закінчення заданого часу.

Нарешті, зрозумійте, що іноді здорове використання Facebook – це життя без Facebook

Конкретні мотиви повністю відмовитися від виходу в соцмережі різняться. Хтось вважає, що дізнаватися стільки особистих подробиць про інших людей в інтернеті – протиприродно, інші не хочуть, щоб їх особисті дані побачили треті особи, а саме рекламодавці. “Хтось з тих, хто спробує життя без Facebook, приповзе назад, інші стануть без нього щасливішими”.

Проте наш досвід використання Facebook хоча б частково залежить від нас самих. “Ви можете вибрати досвід, який хочете отримати, – цитує Боболц одного з користувачів Reddit. – Якщо ви не хочете мати справи з людьми, з яким реально не спілкуєтеся, ви можете їх видалити. Якщо не хочете бачити якісь пости, можна їх приховати”.

Переглядів: 397 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: