01:16
Матеріал, який відштовхує будь-яку рідину

Інженери з Каліфорнійського університету (США) Тіні Ліу (Tingyi Liu) і Чанг-Джин Кім (Chang-Jin Kim) створили матеріал, який володіє властивостями, що дозволяють відштовхувати будь-яку рідину. Причому ефект стає можливий не за рахунок хімічного покриття поверхні, а завдяки особливій механічній обробці. Про розробку вчені розповіли в статті, опублікованій в журналі Science.

Щоб добитися ефекту відштовхування рідини, інженери особливим чином обробляли скло і метал. Поверхня ставала схожа на сітку із забитих цвяхів, капелюшки яких розташовувалися один від одного на відстані 20 мікрометрів (приблизно одна п’ята діаметра людського волосся). Причому самі «шляпки» були так оброблені, щоб між ними не залишалося пропусків, а в їх центрі були створені невеликі виступи. Схожа за структурою шорстка поверхня забезпечує водовідштовхувальні властивості і багатьом природним об’єктам, наприклад, листю лотоса.

 

Випробування показали, що така поверхня відштовхує не тільки воду і маслянисті рідини, але і фторовані розчинники — рідини з найменшим поверхневим натягом. З таким завданням не вдавалося впоратися раніше при використанні інших методів. При цьому вчені стверджують, що таким чином можна обробити будь-який матеріал — від скла до пластику.

Ефект відштовхування рідини в даному випадку досягається не за рахунок покриття яким-небудь хімічним складом, як, наприклад, у випадку з тефлоном. Таку поверхню можна піддавати дії високих температур, а значить, матеріали можна використовувати, наприклад, в електричних схемах. Крім того, вчені розраховують, що їх дослідження буде корисно при створенні медичних імплантів, стійких до впливу рідин організму.

Переглядів: 347 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: