23:10
Новий спосіб створення гідрофобного матеріалу

Американські фізики навчилися створювати гідрофобний матеріал з різних металів. Для цього вони застосовують лазерне гравіювання.

Як відомо, листя деяких рослин відрізняються прекрасними водовідштовхувальними властивостями. У науці дана властивість отримало назву «ефект лотоса» — на честь рослини, що володіє чудовим водовідштовхувальним ефектом. Його поверхня практично не схильна до забруднення. Причиною тому стали мікроскопічні горбики, розташовані на листі лотоса. Завдяки їм вода моментально стікає з поверхні листа, несучи з собою і частинки бруду. За останні кілька років фізики з усього світу неодноразово намагалися створити поверхню або матеріал, що володіє такими ж властивостями.

Нещодавно фізики Анатолій Воробйов і Чуньлей Гу (Рочестерський університет Нью-Йорка) придумали, як можна позбутися від головного недоліку всіх гідрофобних покриттів сучасності — низької довговічності і високої чутливості до різного роду механічних пошкоджень. Причому відкриття було зроблено чисто випадково.

Справа в тому, що кількома роками раніше фізики випадково створили своєрідний антипод лотоса. Це був вугільно-чорний матеріал, поверхня якого буквально притягувала воду. При цьому «тяжіння» було настільки сильним, що вода могла текти навіть знизу вгору. Такого ефекту вдалося домогтися в результаті обробки металевої пластини короткими імпульсами лазера високої потужності. До слова, вугільний колір металу ще й прекрасно поглинав весь видимий спектр випромінювання.

 

Після вивчення результатів експерименту фізики прийшли до висновку, що можна добитися і протилежного ефекту. Перебравши кілька варіантів «гравіювання» лазером, вдалося знайти правильний варіант картинки, яку «виточував» лазер на металевій пластині. Таким чином був створений спосіб перетворити листи заліза, платини і деяких інших металів в аналог листа лотоса.

Як повідомляють винахідники, водовідштовхувальний ефект їх покриття просто вражає. Так, наприклад, тефлонова сковорідка буде відштовхувати воду тільки при куті нахилу в 70 градусів. Нова ж гідрофобна поверхня в деяких випадках може обійтися і зовсім без нахилу.

Дана технологія має безліч практичних застосувань в різних галузях: від побуту до науки та медицини. Проте на даному етапі технологія має істотний недолік — час виробництва поверхні. Справа в тому, що лазер працює дуже повільно. Для створення водовідштовхувальним пластини 2,5 х 2,5 см знадобилося близько години роботи. Так що зараз ведуться роботи над удосконаленням даної технології.

Переглядів: 341 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: