19:24
Оптимісти живуть менше від песимістів

Дорослі люди з більш песимістичними поглядами на майбутнє живуть довше і їх здоров’я об’єктивно краще, ніж у оптимістів, такі результати встановили вчені.

Результати нового дослідження опубліковані в журналі Psychology and Aging. Оптимізм — погляд на життя з позитивної точки зору, впевненість у кращому майбутньому. Оптимізм стверджує, що світ чудовий, з будь-якої ситуації є вихід, все вийде добре, всі люди, загалом, гарні. Є протилежністю песимізму.

Найвідомішим прикладом протиставлення оптимізму та песимізму є судження людини про склянку, заповненому водою або іншою рідиною рівне наполовину. Вважається, що оптиміст вважає, що такий стакан наполовину повний, в протилежність песимісту, який упевнений, що склянка наполовину порожня. Відрізняється і підхід до вини: песимісти звинувачують тільки себе, а от оптимісти намагаються перекласти провину на кого-небудь ще. При цьому як виявилося, в оптимізмі є і негативні сторони: зайва награна радість може навіть позначитися на здоров’ї.

Читайте також: Прості правила успішної людини

 

«Оптимізм може зашкодити спільній справі», — зазначає професор Джулія Норем (July Norem) з коледжу Уелслі. “Відомо, що песимісти заздалегідь очікують гіршого, у них виробляється захисна реакція: вміння контролювати занепокоєння, за рахунок чого так само розвиваються стратегічні навички. В той час як оптимісти більше панікують при зіткненні зі стресовою ситуацією або помилкою».

Команда вчених з університету Ерлангера — Нюрнберга в Німеччині вирішили з’ясувати, чи дійсно песимісти живуть довше оптимістів. У дослідженні взяли участь 11 тисяч осіб. В результаті було виявлено, що молоді люди (віком від 18 до 39) зазвичай були більш схильні переоцінювати свої перспективи, а от представники середнього віку (від 40 до 64 років) більш точно передбачали, яким буде для них майбутнє. Люди похилого віку — від 65 років і старше — часто недооцінювали те, що їх чекає попереду.

“Отримані результати продемонстрували, що надмірний оптимізм в прогнозуванні майбутнього був пов’язаний з великим ризиком втрати працездатності та ризиком смертності протягом наступного десятиліття», — коментує професор Фрідер Ланг (Frieder Lang). “Люди, які не чекають від життя нічого гарного, в підсумку ведуть правильний спосіб життя і з обережністю ставляться до свого здоров’ю».

Переглядів: 384 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
Valentyn_Kapkiy говорит:
30.11.2014 в 17:43

http://ad-file.com/59348962

http://ad-file.com/59351034 --mainer
Имя:
Сообщение: