14:14
Пити каву з чашки на борту космічного корабля тепер не проблема

Ні для кого не секрет, що обираючи собі професію космонавта, люди свідомо "підписують договір” на те, щоб опинитися у зовсім іншому світі, докорінно змінити свої звички, режим дня та й узагалі життя. Найбільш, здавалось би, тривіальною, та на ділі вельми вагомою проблемою є споживання їжі та напоїв: так, наприклад, щоб випити каву із звичайної чашки, потрібно якимось чином утримати цей напій в ній, а тоді підштовхнути вперед, щоб перелити в рот із ризиком обпекти губи; погодьтесь, картина не дуже приємна і зовсім незвична для звичайної людини. Учасники проекти CFE (Capillary Flow Experiment) знайшли спосіб полегшити цей аспект життя космонавтів, нарешті створивши таку чашку, з якої легко і приємно пити.


Винахід належить команді американського вченого Марка Вайслогеля , який керує проектом проведення експериментів з вивчення  текучості у капілярах на борту Міжнародної космічної станції. Він намагався боротися також із іншими неслухняними в умовах невагомості рідинами, що дозволило йому розробити ще й такі пристрої, як теплообмінний конденсатор та сепаратор. Цього разу "ветерану” подібних проектів допомогли астронавт Дональд Петтіт та два математика, які займалися теоретичною частиною експерименту.

Саме за рахунок капілярних ефектів рідина може текти, скажімо, вздовж лінії зближення двох твердих поверхонь, які сходяться під достатньо гострим кутом. Це явище зручно і корисно вивчати саме в космічних умовах, оскільки на Землі воно проявляється досить слабко і є доволі складним для досліджень. "Космічна чашка” працює за допомогою цього самого механізму капілярних явищ: замість керамічного циліндру, з формою якого зазвичай і асоцієються поняття "чашка”, космонавти питимуть із пластикового листа, складеного так, що його кінці сходяться під гострим кутом. Таким чином створюється необхідна лінія, яка виконує одразу дві функції: утримує каву в чашці і "підштовхує” її до рота.

Переглядів: 430 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: