00:29
Рак – стародавнє прокляття людства

Вчені виявили останки людини, яка 3000 років тому померла від раку. Судячи з усього, онкологічні захворювання переслідують людство протягом всієї його історії.

Археологи з Університету Дарема і Британського музею повідомили про відкриття самого старого скелета людини з онкологічним захворюванням. Останки молодого дорослого чоловіка були знайдені в 2013 році в гробниці на території Судану. На думку вчених, людина жила в період 1200 років до н.е. і швидше за все померла від метастатичної карциноми. Цей вид пухлини з’являється в м’яких тканинах і стрімко поширюється по всьому тілу. Це найдавніший приклад раку такого типу, що свідчить про існування відомих сьогодні онкологічних захворювань в глибоку давнину.

Дослідники сподіваються, що відкриття допоможе дослідити глибинні причини раку у стародавнього населення Землі і зрозуміти еволюцію цієї хвороби. Аналіз ДНК скелетів і мумій з ознаками раку може допомогти в пошуку мутацій специфічних генів, які пов’язані з конкретними типами раку.

Незважаючи на те, що сьогодні рак є однією з провідних причин смерті, дані про це захворювання в археологічних знахідках практично відсутні. Вчені вважають, що онкологічні захворювання є наслідком сучасного технологічного прогресу, сполученого з забрудненням навколишнього середовища. Також, рак став більш поширений у зв’язку із збільшенням тривалості життя. Проте, виявлення останків стародавньої людини з карциномою свідчить про те, що «сучасна» хвороба існувала і у віддаленому минулому.

За оцінками експертів, виявлений скелет належить чоловікові у віці 25-30 років. Він був знайдений в ході археологічних розкопок поблизу міста Amara West на півночі Судану. Це місто розташоване біля берегів річки Ніл, на 750 км нижче за течією від сучасної столиці країни – міста Хартум.

Раніше археологам вдалося знайти лише один переконливий приклад стародавнього метастатичного раку, датований першим тисячоліттям до нашої ери. Однак з останків, знайдених археологами в XX столітті, збереглися лише черепа, що унеможливлює аналіз і надійну постановку діагнозу.

Виявлений в Судані скелет зберігся добре, і вчені змогли вивчити його за допомогою рентгенографії та скануючого електронного мікроскопа. У результаті вдалося виявити сліди ракового ураження кісток: метастази вразили тканини на ключицях, лопатках, плечах, хребцях, ребрах, тазу і стегнових кістках. Зрозуміло, після стількох років визначити причину раку дуже складно, але вчені вважають, що рак був спровокований канцерогенами, наприклад димом від лісових пожеж. Крім того не можна відкидати генетичний фактор або інфекційні захворювання, такі як шистосомоз, викликаний паразитами. Остання версія найбільш імовірна, так як ця хвороба була дуже поширена серед жителів Єгипту і Нубії і сьогодні вважається однією з основних причин раку сечового міхура у чоловіків.

Переглядів: 333 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: