14:16
Равликів можна використовувати як джерело енергії

Останнім часом в альтернативній енергетиці потроху почала розвиватися сфера вироблення енергії шляхом використання живих організмів. Спочатку вчені навчились добувати її з винограду, картоплі, згодом – навіть тараканів. Тепер на світову арену виходить їхній послідовник – звичайнісінький равлик, якого німецькі дослідники пропонують використовувати в якості генератора.

Відкриття було зроблено Євгенієм Кацом, професором хімії з університету Кларксон в Постдамі, та його колегами. Робота крихітних біопаливних ланок, які вчені імплантували у тіло декількох равликів, виконувалась за рахунок окислення глюкози, що міститься у гемолімфі тварин. Через маленькі отвори у мушлі слимаків було відведено контакти від анода і катода.

Важлива відмінність такого способу добування енергії від використання винограду чи тараканів полягає в тому, що равлик може виробляти її безперервно не лише впродовж кількох днів чи тижнів, а й навіть місяців. Така перевага пояснюється тим, що вмонтовані електроди абсолютно не заважають слимакові жити довгим і здоровим життям, їсти, пити і повзати. Євгеній повідомляє, що він та його колеги піклуються про самопочуття піддослідних тваринок.

Отримання енергії відбувалося стрибкоподібно; за перші декілька хвилин з того моменту, як електроди було під’єднано, дослідникам вдалося отримати 7,45 мкВт, проте незабаром значення цієї величини знизилося до 0,16 мкВт: запаси глюкози поблизу поверхні електрода було вичерпано. Равлики ж продовжували їсти і рухатись, ніби "підзаряджаючись”, після чого продовжували процес генерування енергії.

Її буде цілком досить, щоб забезпечити живлення малопотужних приладів (наприклад, датчиків чи бездротових передатчиків). Зі схожими цілями планують використовувати також таких потенційно електрогенеруючих істот, як червів і комах. Остання ідея навіть була підтримана і нині фінансується Міністерством оборони США: його представники мають мету створити кіборг-комах, які збирали б інформацію про навколишнє середовище. Медичне застосування також передбачається дослідниками –  для живлення кардіостимуляторів та інших медичних приладів. Наступна ж задача вчених університету Кларксон – електрифікація омарів, яких було обрано у зв’язку з можливістю збільшення енергії, що генерується, через складніші процеси обміну речовин у великому організмі.

Переглядів: 422 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: