00:34
Що таке іпотека?

Прибираємо прогалини в знаннях банківської термінології …

Що таке іпотека? Років десять-п’ятнадцять тому слово «іпотека» знали лише фахівці, а сьогодні воно міцно увійшло в наше життя. Але, незважаючи на часте згадування, ще багато людей не усвідомлюють, що таке іпотека або іпотечний кредит. Пошук відповіді на дане питання, це перша цілеспрямована дія людини щодо визначення і усвідомлення своїх можливостей у частині придбання власного житла.

Термін «Іпотека» пішов від грецького слова «Hypotheke», і в перекладі означає – заставу. Вперше термін «іпотека» ввійшов у побут на рубежі VI -VII століть до нашої ери в Греції, коли ним називали стовп, який ставився на земельній ділянці позичальника коштів і містив ім’я кредитора і суму позики. У разі неспроможності позичальника з виплати боргу, «іпотека» давала право кредитору забрати застовбленну частину земельної ділянки.

Отже, іпотека сьогодні – це застава нерухомості під кредит, коли застава, яка є підставою цього кредиту, не передається кредитору, а залишається у власності боржника. На закладене під іпотеку майно накладається заборона на продаж або переоформлення його на іншу особу до повного погашення кредиту та всіх відсотків.

Іпотечний кредит – це довгостроковий кредит, який в основному видається під заставу наступної нерухомості: квартири, житлового будинку з землею, виробничих приміщень з землею, землі. Терміни, на які можна оформити іпотеку, бувають різними і залежать від обраного банку і виду програми кредитування, від суми цього кредиту і вашої платоспроможності. Пропоновані терміни іпотеки в основному від 3 – 5 років, до 15 – 30 років.

Іпотечні кредити видаються комерційними банками, банками іпотечного кредитування, кредитними агентствами. Кожен комерційний банк, як правило, має певні требования для ипотеки та пропонує сьогодні кілька програм іпотеки з різними умовами і процентними ставками. Але у всіх випадках, якщо ви оформите іпотеку, Ви відразу стаєте власником житла, що купується, а кредит і відсотки виплачуєте вже за своє особисте, а не знімне житло. При оформленні іпотеки під майбутнє будівництво, власниками житла ви стаєте після оформлення документів на введення будинку в експлуатацію.

На сайтах всіх банків, що займаються іпотечним кредитуванням, завжди є калькулятори за розрахунком суми іпотечного кредиту. Щоб прорахувати доступність того чи іншого виду іпотеки з урахуванням ваших фінансових можливостей, отримаєте у бухгалтера організації, в якій ви працюєте, розрахунок розміру ваших доходів. Тільки потім можна скористатися калькулятором.

Щоб підібрати оптимальний варіант іпотечного кредиту, проаналізуйте пропозиції декількох банків. На всі виникаючі питання вас докладно можуть проконсультувати фахівці «гарячої лінії» або консультанти з кредитування обраного банку. Порівняйте пропоновані варіанти і вдалого Вам вибору.

Переглядів: 413 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: