18:47
Сіль перепрограмує мозок і призводить до гіпертонії

Медики вже не раз говорили нам, що вживання занадто великої кількості солі збільшує ризик підвищення артеріального тиску на все життя. Однак тільки недавно вчені нарешті дізналися, чому це відбувається. Як повідомляють експерти, сіль здатна в буквальному сенсі «перепрограмувати» роботу мозку і не дозволяє йому правильно регулювати кров’яний тиск.

Про свої дослідження вчені з університету Макґілла поділилися на сторінках наукового журналу Neuron. У статті про шкоду солі повідомляється, що в результаті серії експериментів на лабораторних мишах було виявлено, що надмірне вживання цього інгредієнта для приготування їжі викликає зміну в роботі мозку.

В рамках експериментів вчені давали лабораторним мишам велику кількість солі і постаралися простежити за тим, як буде змінюватися поведінка мишей при такій своєрідній дієті. Крім серйозної спраги, яку відчували миші після солоної трапези, було відзначено, що в мозку мишей відбуваються деякі зміни в хімічних реакціях.

 

Як пояснюється на сторінках наукового журналу, підвищення обсягу вживання солі мишами супроводжувалося припиненням роботи відділу мозку гризунів, що відповідає за контроль кров’яного тиску в організмі, яке регулюється особливими нейронами.

Вчені вказують, що у мишей, які споживають занадто великий обсяг солі, підвищився вміст гормону вазопресину. Цей гормон виробляється нейронами і бере участь у підтримці сталості водно-сольового обміну в організмі і звужує кровоносні судини, погіршуючи прохідність крові по організму і збільшуючи артеріальний тиск.

«Ми виявили, що прийом надмірного обсягу солі викликає біохімічні зміни в нейронах, які виділяють вазопресин в кровоносну систему. Ці зміни запобігають інгібуванню певних нейронів іншими клітинами», — розповідає голова дослідження Чарльз Борк.

Дослідники вважають, що аналогічна реакція відбувається і з людським організмом. Подальше ж вивчення цієї проблеми допоможе в розробці більш ефективних методів боротьби з підвищеним артеріальним тиском. Якщо точніше, подібні дослідження можуть допомогти в розробці ліків, здатних знижувати обсяг виділення вазопресину в кровоносну систему організму.

А поки такі ліки не стануть широко доступними, вчені радять скоротити щоденний обсяг вживання солі.

Переглядів: 384 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: