00:06
Синьо-зелені водорості – невідома загроза здоров’ю?

Вчені вважають, що синьо-зелені водорості в питній та водопровідній воді можуть бути причиною серйозних нервових захворювань. Жертвою водоростей, зокрема, міг стати і знаменитий вчений Стівен Хокінг.

Команда вчених на чолі з доктором Кеном Роджерсом (Ken Rodgers) з австралійського Технологічного університету Сідней (UTS) і ботаніком Полом Коксом (Paul Cox) з американського Інституту народної медицини зробила дуже неприємне відкриття. Виявляється, широко поширені у водоймах синьо-зелені водорості виробляють токсичну амінокислоту, яку раніше вже пов’язували з рядом захворювань рухових нейронів. Це дуже тривожна новина, оскільки синьо-зелені водорості дуже поширені, в європейських широтах їх можна у великих кількості зустріти у річках і водоймах влітку, особливо в місцях міських стоків. У тій же Австралії синьо-зелені водорості регулярно насичують річки і озера, в 1991-1992 роках токсичними водоростями зацвіли більше 1000 км водних шляхів.

Тепер вчені знають, що синьо-зелені водорості (ціанобактерії) виробляють нейротоксичну амінокислоту бета-N-метиламін-ліво-аланін або скорочено BMAA. Амінокислота ціанобактерій імітує амінокислоту серин, яку організм людини використовує для виробництва білків. В результаті підміни серину амінокислотою BMAA, виробництво білків порушується – вони виходять «бракованими» і, поступово накопичуючись, вбивають нервові клітини.

Це дуже важливе відкриття, яке може пролити світло на загадку походження нейродегенеративних захворювань, які, в тому числі, призводять до повного паралічу і смерті. Справа в тому, що причини більше 90% захворювань моторних нейронів захворювань невідома. Протягом хвороби просто гинуть моторні нейрони, людина поступово втрачає рухливість, а потім її тіло повністю паралізує.

Хоча подібні захворювання зустрічаються не дуже часто, вони мають серйозні наслідки, що показує приклад занменитого вченого Стівена Хокінга, який у молодості був здоровий, а тепер прикутий до інвалідного крісла.

Не виключено, що синьо-зелені водорості є причиною подібних захворювань, принаймні існують докази, що вказують на це. Раніше вчені вже виявили, що народність чаморро, яка проживає на острові Гуам, хворіє захворюваннями моторних нейронів в 100 разів частіше за інших людей. Дослідження показали, що чаморро використовують в їжу насіння пальми цикас, яка містить велику кількість BMAA. Останнє відкриття вказує на те, що BMAA виробляється і синьо-зеленими водоростями, а значить зіткнутися з токсичною амінокислотою може кожен з нас.

Що можна порадити в світлі нової інформації? Насамперед не вживати, особливо регулярно, воду сумнівної якості (особливо з озер, старих колодязів, очисних споруд тощо), не купатися у «зацвілих» водоймах і водоймах, де заборонене купання, не ловити і вживати в їжу рибу з таких водойм. В іншому випадку великий ризик одного разу виявити, що руки і ноги погано слухаються, серце болить, а легким важко перекачувати повітря. У великих кількостях BMAA може привести до смерті.

Переглядів: 278 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: