20:36
«Сонячний парус» LightSail запустять у космос у травні

Навесні космічний корабель, оснащений сонячним вітрилом, вирушить у свій перший політ. Це буде пробний, ще не повноцінний, запуск: судно розправить вітрила, і з Землі можна буде перевірити працездатність всієї системи. Цього разу сонячний вітер для руху корабля вирішили не використовувати.

Сонячне вітрило — чергова концепція з фантастичних книг, яка стала реальністю. Якщо вітрило досить широке і при цьому дуже тонке, тиск сонячного вітру сприяє збільшенню швидкості корабля. У теорії, судно, обладнане сонячним вітрилом, може дістатися до орбіти Землі і перебувати в космосі так само, як і «традиційні» космічні кораблі. На практиці ж все набагато складніше.

 

Корабель LightSail створює команда активістів за підтримки Planetary Society. Це зовсім невелике судно, розмір його корпуса — 10 х 30 см, воно оснащене чотирма вітрилами товщиною в чотири з половиною мікрона кожен. Для порівняння: стандартні мішки для сміття — в чотири рази товстіші. На орбіту вітрильник доставить ракета Atlas V. За ним будуть спостерігати з Землі, оцінюючи його роботу. Передбачається, що тестовий запуск парусника допоможе продумати вирішення всіх неочевидних проблем, пов’язаних із запуском подібної інноваційної космічної техніки.

Апарат обладнаний системою орієнтації в навколишньому просторі, яка базується на взаємодії із земним магнітним полем. Координати корабля будуть опубліковані у відкритих джерелах, щоб всі бажаючі астрономи-любителі могли самостійно стежити за судном.

Пізніше в космос вирушать ще дві версії корабля. Їх доставлять на орбіту носії Falcon Heavy від компанії SpaceX. Запуск цих апаратів допоможе розібратися в самому принципі руху вітрила. Момент, коли вітрила розгорнуться, зніме супутник Prox-1.

Проект обійшовся в 4 млн доларів, інвестиції були отримані від зацікавлених приватних осіб. У перспективі на основі тестових вітрильників будуть створені «справжні» кораблі для застосування в індустрії. Вони зможуть доставляти людей в космос.

 

Переглядів: 853 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: