10:48
Стародавні люди спаровувалися з невідомим видом людиноподібних істот

У народів Тихого океану виявлені гени, отримані від представників іншого виду людей. Жителі Південно-Східної Азії, Австралії і Океанії зберегли фрагменти ДНК, отримані від схрещування з поки невідомим видом древніх людей. Можливо, це були Homo erectus, з якими вони зустрілися біля узбережжя Тихого або Індійського океану. Але можливо, йдеться про поки невідомий вид вимерлих гомінід.

Вважається, що з своєї африканської прабатьківщини стародавні Homo sapiens виходили в Євразію мінімум двома великими хвилями. Перший результат відбувся близько 60 тисяч років тому (попередні хвилі переселенців-людей вимерли врезультаті не до кінця зрозумілих причин). Тоді наші предки подолали Суецький перешийок і розійшлися на два потоки, один з яких попрямував на північ, до Європи, а інший — в Азію і далі на острови Тихого океану.

Аналіз ДНК сучасних нащадків другої групи показав, що у своєму розселенні її представники схрещувалися з іншими видами людей, неандертальцями і денисовцями. Проте нещодавно міжнародній групі вчених на чолі з Жомом Бертранпеті (Jaume Bertranpetit) з Університету Помпеу Фабра в Барселоні вдалося виявити свідчення про схрещування з третім видом гомінід — можливо, поки невідомим.

Бертранпеті і його колеги провели аналіз декількох десятків представників аборигенних народів Австралазії, включаючи корінних австралійців, папуасів, жителів Андаманських островів та Індії. Вони звернули увагу на певні фрагменти ДНК, не схожі на жодні інші, відомі у гомінід. Ці фрагменти не виявляються ні у сучасних європейців, ні у жителів країн Далекого Сходу, вказуючи на те, що зустріч і схрещування з третім видом людей могли відбутися тільки десь на півдні Азії або на островах Тихого або Індійського океану.

За словами авторів, це могла бути людина прямоходяча (Homo erectus), безпосередній попередник сапієнсів, який вийшов з Африки набагато раніше наших предків і жив у Євразії в період з 1,8 мільйона і аж до 33 тисяч років тому. Однак визначити достовірно, виходячи з генетичних даних, поки не представляється можливим: в розпорядженні вчених поки немає достатньо збережених зразків ДНК еректусів.

У недавньому дослідженні інша група генетиків визнала аборигене населення Австралії людьми. Повне дослідження мітохондріального геному рештків людини, що жила 40 тисяч років тому на території Австралії, показало, що сумніви, які виникли два десятиліття тому, чи були австралійські аборигени першим людським населенням Австралії, є безпідставними. Їх предок по материнській лінії той же, що і у всього іншого людства.

Переглядів: 468 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: