Учені спробували з’ясувати, яким чином мед зберігається практично вічно. Археологи, що розкопують древні єгипетські гробниці, часто знаходили там горщики з медом, які, незважаючи на тисячолітню давність, прекрасно зберігалися. Мед не псувався і залишався таким же смачним, неначе ви тільки купили його в магазині.
Як виявилося, такий продукт без терміну придатності виходить завдяки сукупності цілого ряду чинників. По-перше, мед – це передусім цукор, який по своїй властивості є гігроскопічним, тобто в природному стані містить дуже мало води, але може поглинати воду, якщо його не закрити. Це створює несприятливе середовище для бактерій і мікроорганізмів, які просто в ній гинуть. Крім того, в медові дуже кисле середовище, яке досягає pH 3 – 4,5. Ця кислота вбиває практично все, що може там розвинутися. І нарешті, самі бджоли додають в мед захисний фермент, так званий глюкооксидаза, який змішуючись з нектаром, розпадається на глюконову кислоту і перекис водню. Перекис водню – це ще один чинник, який запобігає зростанню бактерій в меді. Саме з цієї причини мед впродовж багатьох віків використовувався, як ліки. Так в шумерських глиняних табличках вказувалося, що мед використали в 30 відсотках усіх рекомендацій. Древні єгиптяни постійно використали мед для лікування шкірних і очних хвороб і загоєння ран.
І хоча мед є справжнім суперпродуктом, якщо ви залишите його відкритим у вологому середовищі, він може зіпсуватися. Проте доки кришка закрита, і ви не додаєте воду, з медом нічого не станеться ще багато років. Лікувальні властивості медуМед складається з глюкози, фруктози, мінералів, включаючи залізо, кальцій, фосфат, хлорид натрію, калій магній і інші. Також він багатий вітамінами B1, B2, B3, B5 і B6. Самі відомі корисні властивості меду: 1. Запобігає раку і серцевим захворюванням Мед містить флавоноїди – антиоксиданти, які знижують ризик виникнення деяких видів раку і серцевих захворювань. 2. Зменшує виразки і запобігає іншим шлунково-кишковим захворюванням Останні дослідження показали, що мед допомагає при виразці і бактерійному гастроентериті. 3. Антибактеріальний, протигрибковий засіб Мед пригнічує зростання таких патогенів, як кишкова паличка, сальмонелла, золотистий стафілокок, синьогнійна паличка і інші. 4. Регулює рівень цукру в крові Попри те, що мед містить цукор, у нього нижчий гликемічний індекс, і він не призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові. 5. Лікує рани і опіки Прості цукри і антибактеріальні властивості створюють загоювальний ефект. 6. Пом’якшує кашель і роздратування в горлі Дослідження на дітях показало, що гречаний мед так само ефективний відносно нічного кашлю, як і сироп від кашлю. 7. Покращує спортивні результати Старогрецькі атлети їли мед і сушений інжир, щоб поліпшити спортивну форму. Відомо, що мед підтримує рівень глікогену і прискорює відновлення. 8. Пребіотик Деякі види меду позитивно впливають на кишкову мікрофлору. 9. Красива шкіра Антибактеріальні, зволожуючі і поживні властивості меду роблять благотворний вплив на шкіру.
|