12:43
Європейське космічне агентство розробляє марсоходи, які стрибають

Група вчених з Великобританії розробляє роботів для дослідження Марса, які будуть переміщатися, не використовуючи колісної бази. На даний момент існуючі марсоходи пересуваються завдяки колесам. В результаті їх переміщення може ускладнюватися пісочними насипами, крутими укосами і кам’яними полями.

Проектований пристрій попросту перестрибував би всі перешкоди. Планетохід розробляється силами вчених Лестерського університету та інженерів аерокосмічної компанії Astrium. Передбачається, що робот буде приводитися в рух радіоізотопним термальним двигуном.

При цьому паливом для двигуна служив би вуглекислий газ з атмосфери Червоної планети. Стиснутий газ повинен зріджуватися і накачуватися насосом в камеру, де він розігрівався би теплом з радіоактивного джерела, а потім різко розширювався і виривався з сопла.

Згідно з розрахунками, за рахунок такого поштовху однотонна машина могла б за раз подолати 900 метрів. Концепція вперше була запропонована 3 роки тому. З тих пір ведеться удосконалення її ідей. Одна з основних проблем – створення ніжок для приземлення . Вони повинні бути міцними, оскільки переміщення здійснюється не один раз. У сучасних модулях використовуються спеціальні матеріали, що дозволяє пом’якшити удар під час посадки, проте самі ніжки руйнуються.

Інша проблема – збір і використання вуглекислого газу. Щоб зібрати і стиснути достатню кількість для одного переміщення, нинішня система витрачає кілька тижнів.

Переглядів: 431 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: