15:05
Найдавніший жіночий напис виявився запрошенням на день народження

Найраннішим листом, написаним жінкою виявилося запрошення на день народження. Про це пише журнал Американського археологічного інституту.

Дощечки, вкриті римським скорописом, знайшли під час проведення земляних робіт на місці, де колись знаходився форт Vindolanda - північному кордоні Римської імперії, на території нинішньої Британії. Ці дощечки є найстаршими рукописними документами у Великобританії.

Після розшифрування написів, стали відомі рідкісні деталі повсякденного життя і роботи у форті. Наприклад, в одному листі сказано, що корінні британці вийшли на контакт з римлянами. В іншому листі солдату з дому повідомляється, що йому відправлені необхідні речі, в тому числі бекон, устриці, і мед, а також шкарпетки, сандалі й нижню білизну.

Серед дощечок виділяється запрошення на день народження від дружини командира форту до сестри:

Я, Клаудіа Севера сердечно запрошую сестру Лепідіну 11 вересня на святкування мого дня народження. Цей лист я посилаю, щоб бути впевненою, що ви прийдете до нас, щоб зробити день більш приємним для мене у зв'язку з Вашим приїздом. Передайте мої вітання своєму Церіалу. Мій Елій і мій маленький син передають йому свої привітання. Я буду чекати тебе, сестра. Прощавай, сестро, моя дорога душа, сподіваюся на твоє процвітання. Сульпіції Лепідіні, дружині Церіала, від Севери.

Клаудіа, дружина командира Елія, запрошувала когось, щоб скласти цей лист, про що свідчить професійний ручний шрифт, який використовували для більшості офіційних листів. Але є й особисті вітання, написані Клаудією від себе (виділено жирним шрифтом вище), яке є найбільш раннім з відомих прикладів написання по латині жінкою.

Цей лист датується 100 р. від н. е. Він має такий самий розмір, що й сучасні поштові листівки.
Переглядів: 396 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: