22:44
Нове слово у світі нейрохірургії — личинка!

Протягом останніх чотирьох років професор-нейрохірург Університету штату Меріленд у Балтиморі Дж. Марк Сімард разом із командою дослідників розробляють робота, який зможе видаляти внутрішньочерепні пухлини.

Сам пристрій має форму механічного "пальця” із великою кількістю з’єднань, що забезпечує достатню рухливість для зондування і сканування мозку. Спеціальний інструмент нагріває і руйнує клітини пухлини, а всотуюча трубка, відповідно, всмокнує відходи розпаду. Нейрохірург може керувати роботом дистанційно, коли пацієнт знаходиться всередині сканера МРТ, який дає змогу добре розгледіти новоутворення у мозку.

Окрім зменшення розміру надрізу Сімард запевняє, що керування роботом не потребуватиме перерв у скануванні, дозволяючи слідкувати за границями пухлини напротязі усієї операції в реальному часі. Під час звичайного огляду МРТ лікарі можуть залишити лише певні "мітки”, прикріплені до шкіри голови пацієнта чи до частини його черепа, щоб мати певні орієнтири під час операції. Але під час самого процесу тканини частково зміщуються, через що постає необхідність знову відрізняти здорову частину мозку від ураженої. Неозброєним оком це зробити надзвичайно важко, але нова технологія з використанням робота-”личинки” дозволить спростити цей процес і значно підвищити його ефективність.

На сьогоднішній день пристрій знаходиться лише на стадії обробки та потребує багатьох доповнень та тестувань. Але, на нашу думку, сам факт появи цього приладу у недалекому майбутньому вселяє надію.

Переглядів: 392 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: