23:15
Проблему нікотинової залежності вирішать нанотехнології та генна інженерія

Як відомо, нікотин – речовина, що викликає сильну залежність, "завдяки” чому куріння переростає у звичку, яка наносить неабияку шкоду здоров’ю людського організму. Він настільки звикає до нікотину, що відмовитися від паління раз і назавжди назвичайно важко. Цей процес дуже складний і довготривалий, а тому багато курців вирішують здатися на півшляху і радше продовжити палити, аніж терпіти такі муки. Група вчених з Інституту біорозробок університету Арізони взялася за розробку нової вакцини, яка в майбутньому позбавить організм людини від нікотинової залежності, зробивши його абсолютно нечутливим до нікотину. При цьому вона не міститиме ані краплі шкідливої речовини, що характерно для сучасних засобів, які сьогодні існують для полегшення відмови від паління.

Зазвичай при створенні вакцин використовують штамми хвороботворних організмів, які за рахунок своєї ослабленості та нежиттєздатності не здатні розмножуватись, а тому і нанести серйозну шкоду організму. Механізм "роботи” такої вакцини полягає в тому, що організм вчиться розпізнавати і знищувати мікроорганізми та шкідливі речовини, самоочищуючись до того, як вони завдадуть певної шкоди. Використання цих штаммів дає гарантію на те, що імунна система в будь-якому випадку пристосується до даного виду мікроорганізмів і налаштується на їх знищення.

Проте у випадку з нікотином хвороботворних організмів немає, а отже, імунній системі немає з чим боротись. Спираючись на цю інформацію, команда арізонських вчених під керівництвом професора Юнга Чанга створила штучний нікотиновмісний мікроорганізм, що може відігравати роль вакцини, яка і буде налаштовувати імунітет на боротьбу саме з нікотином. Розроблений мікроорганізм – це крихітна наноструктура, яка була отримана методом самоскладання із коротких ланцюжків ДНК. Дослідники сподіваються, що "підказки” імунній системі робитимуть молекули нікотину і  деякі молекули ДНК, що містяться у наноструктурі.

Як засвідчує професор Чанг, метод самоскладання подібних наноструктур дозволяє точно контролювати розташування різноманітних алергенних компонентів всередині молекули вакцини, що перетворює самозбірні наноструктури на потужний засіб для проектування та виготовлення синтетичних вакцин. Перш за все, це дало б змогу використовувати відкриття арізонських науковців для боротьби з епідеміями різноманітних захворювань, але якщо мислити ще ширше, то з’являються навіть можливості для розробки вакцин проти алкогольної та наркотичної залежностей, що означає, що у зовсім недалекому майбутньому людський організм зможе стати цілком і повністю невразливим до впливу цих шкідливих звичок. Поки що на черзі тривалий етап клінічних випробовувань антинікотинової вакцини.

Переглядів: 374 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: