15:08
"Птахи жаху", які жили після динозаврів, насправді були травоїдними
Німецькі палеонтологи заявляють, що гігантські птахи-гасторніси, які населяли ліси Землі на початку ери ссавців, насправді є нешкідливими травоїдними пернатими, а не найбільшими хижаками свого часу, як прийнято вважати сьогодні.

"Вважалося, що "птахи жаху" використовували свій гігантський дзьоб для вбивства жертви, хапаючи її за шию і ламаючи хребці. На користь цієї версії свідчать біомеханічна модель та ймовірна сила їхнього укусу, - розповів Томас Тюткен з Боннського університету. - Вони жили в той час, коли динозаври вже вимерли, а ссавці ще були маленькими і тільки починали еволюціонувати. Тому, гасторніси вважалися найбільшими хижаками того часу на Землі".

Вивчивши дієту гасторнісів за часткою ізотопів кальцію в їхніх кістках, науковцізрозуміли, що птахи зовсім не були хижаками. Як правило, подібні дослідження проводяться на основі зубів, якими не володіють птахи. Вчені змогли обійти цю проблему, вивчивши концентрацію цих ізотопів у шарах скам'янілих кісток "птахів жаху", що мешкали на території Німеччини 55-41 мільйонів років тому.

Виявилося, що концентрація "важкого" кальцію в їх кістках була несподівано високою, і відповідала аналогічним показникам для травоїдних ссавців, динозаврів і птахів. Це дозволяє говорити про те, що гасторніси швидше за все були травоїдними птахами і не могли претендувати на роль "альфа - хижаків" свого часу. Тим не менш, вчені не до кінця впевнені в своїх висновках і планують перевірити їх на інших скелетах "птахів жаху" .
Переглядів: 432 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: