22:55
Рутрекеру — 9 років!
Друзі , сьогодні, 18 вересня біля нас день народження. Нам виповнилося 9 років.

Це досить великий термін для будь-якого інтернет -проекту , а для торрент- трекера - тим більше.

Хочу привітати всіх наших користувачів і гостей, з цієї , хоч і не круглою , але знаменною датою .

Під катом - кілька міркувань на злобу дня .



Почну мабуть з хорошого.

У наш день рожденья хотілося б поговорити про тих користувачів , хто робить нові роздачі . ( У нас нових роздач - понад 600 щоденно )
Мене , чесно кажучи завжди дивувало , що рухає тими людьми , які іноді з маніакальною завзятістю наповнюють трекери своїми релізами . У нас немає ні карми , ні лайків ні рейтингів , набираючи які можна було б тішити своє ЧСВ , викладаючи нові матеріали. На відміну від блогів і соціальних мереж , де людина наповнює свою сторіночку випинаючи і рекламуючи своє его , на трекері релізера не вимагає до своєї особистості ніякої уваги. Зробити свою роздачу на рутрекере не зовсім просто - цей процес навмисно формалізований щоб виключити розміщення фейків та / або неякісного матеріалу. Проте кількість охочих робити свої роздачі - величезне. Настільки, що у нас постійний недобір модераторів в багатьох розділах . Що то рухає людьми та контент якого десятки років оцифровується і викладається в мережу. Ми навіть зробили групу «Хранителі і Антиквари » яка займається популяризацією особливо раритетних і цікавих у цьому плані роздач.

Я на жаль не знайшов як нибудь значимих досліджень на тему внутрішньої мотивації релизеров , напевно це ще не досліджений поведінковий феномен . Але якщо тут такі є - буде цікаво прочитати їхні коментарі.

Далі .
Від хорошого до всіма улюбленим правовласникам.

У зв'язку з останніми подіями це особливо болюча тема , оскільки помітну кількість трекерів потрапили під удар нового «закону про блокування ». Окремо зауважу що на даний момент до нас було тільки одна претензія від Роскомнадзора про закриття роздач компанії , яка і так має правообладательскій аккаунт на трекері , в результаті вона сама - ж і видалила ці роздачі .

Все- таки хочеться відзначити 2 речі:

1) Дуже сумно що держава втручається у відносини між виробником медіапродукції і її споживачем виключно на боці першого і захищає тільки його. У звичайному товарообігу ситуація абсолютно протилежна - закон на боці споживача , і захищає в основному його інтереси , накладаючи на виробника безліч обов'язків - від маркування упаковки до термінів придатності , гарантії , повернення або обміну .

2 ) Дуже сумно , що не маючи технічної можливості заблокувати окрему роздачу - блокується ресурс цілком. З юридичної точки зору це суперечить цілому букету статтею Конституції. З побутової точки зору це виглядає як шантаж трекерів , у яких немає ні найменшого способу викрутитися з ситуації окрім як виконувати будь-які вимоги закону , який загрожує відключити від нього всіх користувачів з Росії . А з технічної точки зору це виглядає ще абсурдніше - для блокування ресурсу достатньо до опису фільму додати його хеш- суму (але про це трохи нижче).

Така реалізація закону про блокування перевертає його дію з ніг на голову , позбавляючи його всякого сенсу взагалі , оскільки закривати із за однієї роздачі десятки тисяч - це більше схоже на цілеспрямовану зачистку , але ніяк не на дотримання прав окремо взятого правовласника .

На самій- ж справі за нашою статистикою правовласники видаляють мізерна кількість інформації , і немає ніякої тенденції до зростання її кількості . ( На рутрекере правовласниками закрито півтори тисячі роздач , на майже півтора мільйона активів). Поступово найбільш просунуті вендори замість боротьби з p2p вже використовують цю середу для своїх цілей - реклами , маркетингу тощо Напевно це дивно вам чути на тлі загальної істерії з приводу поголовного закриття трекерів , але тим не менше це так - активність правовласників НЕ РОСТЕ , і кількість закриваються роздач не збільшується , швидше є зворотна тенденція.

Де- факто величезна кількість контенту поширюється вільно , з мовчазної , скажімо так непротивлення авторів , з тієї простої причини що він їм нецікавий з фінансової точки зору. Тому перше і найнеобхідніше зміна в законодавстві який потрібен на сьогоднішній момент - це зняття обмеження на вільне копіювання ( без одержання прибутку ) твори після ( приблизно ) 10 років після публікації твору . Це перший і найважчий крок , який до речі анітрохи не суперечить ніжною турботі про правовласників , яким так славляться наші законодавці . З тієї простої причини , що ( повторюся ) застарілий контент абсолютно нецікавий з фінансової точки зору. Цей захід хоч трохи призведе законодавство до фактичному положенню а заодно і позбавить від легкого збагачення цілий пласт даремних посередників між виробником і споживачем.

В якості ілюстрації когнітивного дисонансу приклад - нам регулярно приходять листи від представників Держтелерадіофонда , Мосфільму і Ленфільму з вимогою видалити посилання на більш ніж 5 тисяч фільмів знятих ще в СРСР ( починаючи аж з 1936 року , список додається) , на які вони нібито володіє виключними майновими правами. Т.е культурну спадщину всієї Радянської імперії , десятиліттями створювалося за державний рахунок і згідно декларованих тоді принципам соціалізму спочатку є суспільним надбанням (!) Раптово опинилося в руках приватних компаній , які готові розпоряджатися ним на свій розсуд.


З такими « правовласниками » необхідно боротися всіма можливими способами.

У теж час ми поділяємо позицію компанії , які із завидною наполегливістю видаляють свої другосортні серіали і фільми категорії B з інтернету , в надії окупити їх виробництво , а може навіть заробити трохи грошей. Так чи інакше , через рік -два їх фільми та серіали все одно будуть вільно раздаватся в мережі або ж разом зі своїми творцями будуть благополучно забуті. «Сиди спокійно на березі річки - і повз пропливе труп твого ворога » - можливо тут Конфуцій в чомусь мав на увазі і файлообмін теж.

В черговий раз повторюся що рутрекере позиціонує себе як бібліотеку контенту , а не як джерело свіжих релізів (хоча вельми часто суміщає і те і інше) . Більше того , наявність великої кількості альтернативних трекерів , де ви можете завантажити закритий у нас « свіжак» , корисно і навіть абсолютно необхідно , оскільки наочно дискредитує будь-яку ідею з контролю за інтернетом а також всю архаїчність сучасних законів про авторське право ( в частині вільного копіювання інформації , звичайно , на авторство в інтернеті мало хто претендує ) . Незважаючи на це нас регулярно критикують за те що ми « продалися копірастов » , сподіваюся і цього разу голоси цих критиків будуть чутні з перших же коментарів .

Поговоримо про технології .

Як це не дивно, мова піде не про VPN і не про i2p , хоча їх використання в ряді випадків виправдано і необхідно .

Розвиток безтрекерних технологій ( DHT і peer exchange зокрема) призвело до того що для скачування будь роздачі (за наявності сідерів звичайно) вам потрібна лише її хеш- сума , навіть необов'язково у вигляді торрент- або Magnet- файлу ( наприклад 4F893C7584005BA4E4238D3F2EC02CECC551F385 ) . Сам трекер допомагає ініціювати процес , але обов'язковим елементом не є , питання знаходження потрібних бенкетів - це лише питання часу. Залишається лише якимось способом підтвердити соответсвие хешу опису (як зараз це роблять на форумах модератори ) от і вся файлообмінна мережа - в одному великому текстовому файлі.

До речі, чим у вас більше роздач в клієнті - тим більше хмара бенкетів - тим , у загальному випадку , швидше будуть « запускатся » безтрекерние роздачі - ще одна причина тримати якомога більше роздач на компі .


Але з точки зору закону - хеш сума - це якраз та інформація яка « сприяє поширенню нелецензіонного контенту» , її необхідно і достатньо для отримання всієї роздачі . Так може держдума заборонить використання хеш функцій , або зобов'яже профайдеров фільтрувати трафік на предмет виявлення «піратських» хеш- сум ? Теж цікава тема для обговорення та усвідомлення того , що будь-які спроби обмежити файлообмін - марна трата сил і бюджетних коштів.

Це було так сказати абстрактне вступ .

А взагалі то пост був про те що у нас день народження і щосили йдуть народні гуляння і народні - ж конкурси
.
Усіх користувачів рутрекере - з святом , а йому самому - довгих років життя і процвітання!
Переглядів: 376 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: