13:30
Спільний прийом їжі зміцнює довіру

Для успішного здійснення ділової угоди, любовного побачення, дружньої зустрічі, знайомства люди нерідко вибирають кафе чи ресторани. І, як показує спільне дослідження вчених з Лейденського і Вестфальського університетів (Німеччина), роблять правильно, оскільки спільний прийом їжі зміцнює довірливі відносини між людьми. Правда, головне тут – не помилитися з меню. Експеримент показав, що довіра людей один до одного збільшується після прийому їжі, що містить амінокислоту триптофан.

Німецькі вчені були першими, хто досліджував те, як триптофан стимулює вироблення серотоніну і робить позитивний вплив на взаємну довіру. А те, що серотонін відіграє важливу роль у взаємній співпраці, вченим відомо вже давно.

Щоб визначити ефект триптофану, дослідники дали одній групі піддослідних апельсиновий сік з додаванням триптофану, в той час як друга група отримувала плацебо. Потім випробувані грали в гру, де учасники для успішного виконання завдання, повинні довіряти один одному (подібна гра часто використовується для вимірювання ступеня довіри один одному).

Учасникам експерименту видали по 5 євро і запропонували самим вирішити, скільки з цих грошей вони готові дати іншій людині. При цьому випробовувані могли отримати додаткові гроші, але тільки якщо інша людина дасть йому достатньо грошей замість відданих. Передача грошей один одному в цьому випадку служила мірилом міжособистісної довіри.

І як виявилося, учасники експерименту, які споживали до цього їжу з триптофаном, давали значно більше грошей, у порівнянні з тими, хто отримував плацебо. За словами вчених, їх експеримент ще раз підтверджує, що ми це те, що ми їмо. Їжа впливає не тільки на стан фізичного здоров’я, а й керує емоційною сферою нашого життя. Їжа виступає в ролі когнітивного підсилювача, який моделює те, як ми бачимо світ і які рішення приймаємо. Зокрема, споживання триптофану посилює міжособистісну довіру, і робить це легко і ефективно. Так що, в наступний раз не забудьте запросити ділового партнера в ресторан і подбайте про правильне меню, якщо хочете укласти угоду.

Переглядів: 419 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: