22:02
Вчені знайшли несподіване джерело молодості

Напевно, будь-яка людина хотіла би прожити довге і здорове життя. Вчені з Швейцарської вищої технічної школи стверджують, що це можливо. Харчова добавка, яка може зміцнити здоров’я і продовжити життя, є у вільному продажу. Йдеться про вітамін В3, також відомому як ніацин. Ніацин і продукт його метаболізму нікотинамід збільшили тривалість життя нематод приблизно на одну десяту. Але справа навіть не в збільшенні тривалості життя, а в тому, що відкриття спростовує усталений погляд на проблему довголіття.

Команда дослідників на чолі з професором Майклом Рістоу (Michael Ristow) експериментально довела, що ніацин і нікотинамід сприяють формуванню так званих вільних радикалів. У випадку з модельним організмом, круглими хробаками, нематодами, ці активні форми кисню продовжили життя. І це дивно, адже приято вважати, що активні форми кисню, навпаки, шкодять організму.

Активні форми кисню викликають пошкодження соматичних клітин, тобто створюють окислювальний стрес і вкорочують життя. А особливі речовини – антиоксиданти – які є у фруктах і овочах, здатні нейтралізувати вільні радикали. Через це багато вчених вважають, що антиоксиданти вкрай корисні для здоров’я і можуть продовжити життя.

Однак швейцарські вчені не згодні з цим твердженням. На їх думку, немає достатніх наукових доказів, що свідчать про те, що антиоксиданти, особливо в таблетках, сприяють поліпшенню здоров’я. При цьому дослідники аніскільки не применшують достоїнств фруктів і овочів – вони повинні бути в раціоні, але не тому, що містять антиоксиданти, а через те, що мають ряд інших корисних властивостей.

А що стосується вільних радикалів, то вчені з Швейцарії вважають, що невелика їх кількість і окислювальний стрес чинять зміцнюючу дію на здоров’я. Клітини самі добре справляються з окислювальним стресом і нейтралізують його.

У більш ранніх дослідженнях професора Рістоу було доведено, що позитивний ефект на спортивну витривалість надає як раз підвищене утворення активних форм кисню, а антиоксиданти здатні зупинити цей процес і знизити витривалість. На основі цих даних дослідник робить висновок, що ніацин провокує в організмі найбільш вдалий для тренувань стан. Це вдалося довести в ході експерименту на Caenorhabditis elegans – круглому хробаку, довжиною всього 1 мм і тривалістю життя близько місяця.

Дослідники вважають, що результати можуть бути застосовні до людей – досліджуваний метаболічний процес круглого хробака схожий на такий же процес у вищих організмів.

Зараз вчені зайняті дослідами над мишами, щоб зрозуміти, чи має ніацин вплив на тривалість їхнього життя. Але вже зараз є відомості про тести, де було показано, що ніацин надає оздоровчий ефект на людей з підвищеним рівнем холестерину в крові. Тому, такі добавки як нікотинова кислота і нікотинамід давно затверджені в якості харчових добавок. Крім того, є чимало продуктів, які містять ніацин: м’ясо, печінка, риба, арахіс, гриби, рис і пшеничні висівки. Правда, ученим поки ще належить з’ясувати, яка доза вітаміну необхідна для оздоровчого ефекту і продовження життя.

Переглядів: 446 | Додав: Valentyn_Kapkiy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя:
Сообщение: